STOLTENBERG PÅ AUTOPILOT

Tross urovekkende skyer i horisonten mener vår Statsminister Jonas Gahr Støre at vi ikke skal frykte at Norges trekkes inn i en krig i nær fremtid. Militære sjefer i de fleste nordiske land mener det motsatte, og er stadig ute med advarsler. Støre lovet også, da han ble valgt som Statsminister, at nå var det vanlige folks tid til å få det bedre. Det slo jo ikke til.

Norges engasjement i Ukraina-konflikten har økt spenningsnivået mellom Norge og Russland, som i hele etterkrigstiden har utgjort den militære trussel mot Norge. « Vi må passe på å ikke tirre den russiske bjørnen», har vært omkvedet. Det er vel nettopp det vi har gjort gjennom leveranse av våpen til Ukraina, tross en etterkrigspolitkk som sier vi ikke skal levere våpen inn i konfliktområder. Ukraina hadde vært i borgerkrig i vel 10 år før den Russiske invasjonen for to år siden. Og det blir stadig flere våpen. At Russerne ikke ser på det som en vennligsinnet handling er naturlig, og det gjør oss mer utsatt.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener at det som skjer på slagmarken er avgjørende for forhandlingsstyrken til Ukraina. Jo mer våpen vi gir, jo bedre for Ukraina. Nå har vel den strategien vist seg å være feil. Ukraina taper på alle fronter. Resultatet av mer våpen, er flere døde ukrainere. Men det tar ikke Stoltenberg innover seg. Han ser ut til å gå på autopilot og lukker øynene for en tapt ukrainsk generasjon og at Norge blir en del av denne konflikten med mulig tap av våre egne.

Kappe land er er en lek der en ved å kaste ein kniv i bakken konkurrerer om å ta de andre deltakerne sine «land». Leken var mest populær på 1950- og 1960-talet. Det er vel det de holder på med i Ukraina og skal Norge delta i den?