BARE EN KULE TIL

Krigen i Ukraina går ikke så godt. Russland har befestet sine stillinger i Donetsk, Luhansk og Zaporizjzja. Stillinger den Ukrainske hæren har problemer med å bryte gjennom. Ukraina er i et desperat behov for våpen og håper på at litt mer våpen løser det hele. Norge og Nato har valgt å gi våpenhjelp til Ukraina, stikk i strid med tidligere nasjonal politikk hvor vi ikke sender våpen inn i konfliktområder. Verdt å minne om at denne konflikten startet i 2014.

Til å begynne med ble det sendt antitankvåpen og lettere militærutstyr. Etterhvert har dette blitt til avanserte rakettsystemer. – Vi skal ikke sende panservogner, var Nato og Norges holdning. Etter noen måneder ble det sendt panservogner. – Vi skal i hvert fall ikke sende jagerflyet F16. Etter noen måneder trener norske piloter opp ukrainske piloter på F-16 i Danmark og fly er på vei til Ukraina. (F-16 er et 50 år gammelt utrangert jagerfly og det er spørsmål om hvilken nytte det vil gjøre?)

Sist på banen er den tyske kanseleren Olaf Scholz som sier at det ikke skal sendes tyske soldater til Ukraina. Hvor mange måneder tar det før det skjer og hvor er vi da?