STOLTENBERG PÅ AUTOPILOT

Tross urovekkende skyer i horisonten mener vår Statsminister Jonas Gahr Støre at vi ikke skal frykte at Norges trekkes inn i en krig i nær fremtid. Militære sjefer i de fleste nordiske land mener det motsatte, og er stadig ute med advarsler. Støre lovet også, da han ble valgt som Statsminister, at nå var det vanlige folks tid til å få det bedre. Det slo jo ikke til.

Norges engasjement i Ukraina-konflikten har økt spenningsnivået mellom Norge og Russland, som i hele etterkrigstiden har utgjort den militære trussel mot Norge. « Vi må passe på å ikke tirre den russiske bjørnen», har vært omkvedet. Det er vel nettopp det vi har gjort gjennom leveranse av våpen til Ukraina, tross en etterkrigspolitkk som sier vi ikke skal levere våpen inn i konfliktområder. Ukraina hadde vært i borgerkrig i vel 10 år før den Russiske invasjonen for to år siden. Og det blir stadig flere våpen. At Russerne ikke ser på det som en vennligsinnet handling er naturlig, og det gjør oss mer utsatt.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener at det som skjer på slagmarken er avgjørende for forhandlingsstyrken til Ukraina. Jo mer våpen vi gir, jo bedre for Ukraina. Nå har vel den strategien vist seg å være feil. Ukraina taper på alle fronter. Resultatet av mer våpen, er flere døde ukrainere. Men det tar ikke Stoltenberg innover seg. Han ser ut til å gå på autopilot og lukker øynene for en tapt ukrainsk generasjon og at Norge blir en del av denne konflikten med mulig tap av våre egne.

Kappe land er er en lek der en ved å kaste ein kniv i bakken konkurrerer om å ta de andre deltakerne sine «land». Leken var mest populær på 1950- og 1960-talet. Det er vel det de holder på med i Ukraina og skal Norge delta i den?

EN BOMBE HER OG EN BOMBE DER

Under den tyske okkupasjonen av Norge var represalier fra okkupasjonsmakten det mange fryktet mest. Særlig hendelsene i Telavåg satte spor. Fordi to medlemmer av Gestapo hadde blitt drept i Telavåg var den tyske reaksjonen kraftig. Samtlige hus ble sprengt og brent, alle dyr ble ført bort og alle båter ble senket. Alle menn mellom 17 og 60 ble sendt til Sachsenhausen i Tyskland.

Nå skjer det samme igjen i Gaza. Et angrep fra Hamas som drepte 1200 personer og hvor over 200 ble tatt til fange har avstedkommet et folkemord på sivilbefolkningen i Gaza. Store deler av Gaza er bombet i filler og over 28000 palestinere er drept.

I Ukraina-konflikten ser vi noe lignende. I mangel av fremgang på slagmarken har Ukrainerne startet terrorbombing av sivile mål i Russland. Senest et bakeri Luhansk hvor 15 personer ble drept. 

Bak begge disse konfliktene er USA i kulissene og muliggjør angrepene ved leveranse av store mengder våpen til både Israel og Ukraina. Og blir tre amerikanske soldater drept ved en base i midtøsten skal gjengjeldelsen være kraftfull. Da regner det raketter. Dette er Nazi-metoder og resultatet blir en eskalering av konflikter som ingen ønsker.

Som NATO-land, med USA i spissen, trekkes også Norge inn i disse konfliktene. Nytt er nå at våre militære ledere advarer om at Norge også må forberede seg på krig. Det er mulig våre ledere har barn som kan ofres i kriger som handler om kapping av land, men det har ikke vi.