BARE EN KULE TIL

Krigen i Ukraina går ikke så godt. Russland har befestet sine stillinger i Donetsk, Luhansk og Zaporizjzja. Stillinger den Ukrainske hæren har problemer med å bryte gjennom. Ukraina er i et desperat behov for våpen og håper på at litt mer våpen løser det hele. Norge og Nato har valgt å gi våpenhjelp til Ukraina, stikk i strid med tidligere nasjonal politikk hvor vi ikke sender våpen inn i konfliktområder. Verdt å minne om at denne konflikten startet i 2014.

Til å begynne med ble det sendt antitankvåpen og lettere militærutstyr. Etterhvert har dette blitt til avanserte rakettsystemer. – Vi skal ikke sende panservogner, var Nato og Norges holdning. Etter noen måneder ble det sendt panservogner. – Vi skal i hvert fall ikke sende jagerflyet F16. Etter noen måneder trener norske piloter opp ukrainske piloter på F-16 i Danmark og fly er på vei til Ukraina. (F-16 er et 50 år gammelt utrangert jagerfly og det er spørsmål om hvilken nytte det vil gjøre?)

Sist på banen er den tyske kanseleren Olaf Scholz som sier at det ikke skal sendes tyske soldater til Ukraina. Hvor mange måneder tar det før det skjer og hvor er vi da?

ET TALENDE BILDE

Ukraina har en broket fortid. Den vestlige delen av landet ble okkupert av Nazi-tyskland under WW2 og soldatene ble mottatt som helter. Noen av de verste krigsforbrytelser under krigen skjedde i denne delen av Ukraina. Etter mangeårig sovjetisk styre var hatet mot Russland stort. Det ser vi fortsatt i dag, da alt som kan minne om en russisk fortid skal bort. Russisk litteratur brennes og russiske kirker skal avvikles. Nå blir det også slutt på russisk ortodoks jul da julaften skal flyttes til 25. desember, som i vesten. 

Russland hadde ikke et folkerettslig grunnlag for invasjonen 24. februar 2022, men at Norge og NATO fyrer opp under denne konflikten med kuler og krutt er feil. NATO burde vært oppløst i forbindelse med oppløsningen av Warszawa-pakten i 1991. At det ikke skjedde, og at NATO har ekspandert, er nok bakteppe for den konflikten vi ser i dag. 

NATO-ledede USA har en dårlig «record» når det gjelder krigsprosjekter, det være seg Vietnam, Nicaragua, Irak, Libya og Syria. Vietnam viste også at USA er spesialist på «false flag operations», da et angivelig angrep på et amerikansk krigsskip i Tonkin-bukta ble starten på krigen. 

Det er på tide med våpenhvile og fred i Ukraina.